(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Slovenské pagáčky
Potřebné ingredience
250 g pomletého vepřového vnitřního sádla
500 g hladké mouky
250 ml mléka
1-2 žloutky
½ kostky droždí
1 lžička soli
1 lžička cukru
Postup přípravy
Těsto řádně propracujeme, můžeme si pomoci i v domácí pekárně. Těsto je však díky syrovému sádlu tuhé a potřebuje následně trochu propracovat na pomoučněném vále. Nekynout. Poté těsto vyválíme na plát, poskládáme jako listové těsto (z jedné strany na třetiny, z druhé na čtvrtiny), znovu rozválíme a skládání zopakujeme. Poskládané těsto dáme vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále asi na tloušťku 1 cm a formičkou vykrajujeme kolečka ( průměr asi 4 cm). Každé kolečko trošku po obvodu uhladíme, propícháme vidličkou nebo vyznačíme mřížku pomocí kráječe vajec a uložíme na plech. Opět necháme přikryté utěrkou trochu nakynout.
Poté bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a upečeme do zlatova
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále asi na tloušťku 1 cm a formičkou vykrajujeme kolečka ( průměr asi 4 cm). Každé kolečko trošku po obvodu uhladíme, propícháme vidličkou nebo vyznačíme mřížku pomocí kráječe vajec a uložíme na plech. Opět necháme přikryté utěrkou trochu nakynout.
Poté bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a upečeme do zlatova
Zpracování těsta před kynutím mě nenapadlo fotit. Ale to snad každý zvládne. Zde je již vyválené těsto na 1 cm ve fázi vykrajování.
Kolečka v ruce trošku upravíme a nahoře vytroříme mřížku kráječem na vejce. Stačí také popíchat vidličkou.
Upečené pagáčky "do zlatova".
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Jia
(upraveno)
24. 1. 2009, 19:33
Raduš, pagáčky se jí k něčemu (třeba k polívce) nebo jen tak bez ničeho, jako slaná buchta ?
Stelička
(upraveno)
24. 1. 2009, 19:44
@Jia
Samostatné, nejlíp k vínu, pivu, čaji...
Jia
(upraveno)
24. 1. 2009, 21:22
@Stelička
Dík za odpověď , vypadají dobře ..